Istoricul Parohiei Bosia

Istorie Decembrie 13, 2012

Biserica parohială din satul Bosia cu hramul Sfântul Nicolae a fost construită în anul 1858, cu cheltuiala arendaşului grec al moşiei, Ilie Paminian. Legendele povestesc că acest arendaş, neplătind câţiva ani arenda moşiei, a fost obligat de administraţia mănăstirii Sf. Sava să facă o biserică pe moşie, în schimbul sumelor de bani datorate, - şi aşa arendaşul ar fi zidit această biserică. Deasupra uşii de intrare se află pisania, în greceşte, care atestă ctitorul şi anul construirii.

Planul general compozit al bisericii, format din Planul general compozit al bisericii, format din Naos şi Absidă, la care se adaugă şi un Pridvor în partea de Apus. Corpul bisericii este zidit din cărămidă pe temelia de piatră, grosimea zidurilor fiind de 0,75 m. Acoperişul în formă de şarpantă, alcătuit din tablă zincată. În general biserica este lipsită de elemente decorative, pereţii drepţi, fără contraforturi, ocniţe oarbe sau panouri. Fiind construita în anul 1858, biserica face parte din tipul bisericilor moldoveneşti construite în epoca decadenţei. Intrarea în pridvor se face prin partea de Apus, printr-o uşă de stejar, Pridvorul are o adâncime de 3 m, iar lăţimea de 4 m. O dată cu construirea pridvorului, în anul 1913, s-a construit deasupra acestuia şi turnul clopotniţă; intrarea în turnul clopotniţă se face prin nişte scări de lemn special amenajate în pridvor. Turnul are formă pătrată şi este prevăzut cu patru ferestre.

Naosul de formă dreptunghiulară, este împărţit în două părţi egale prin două ieşinduri din pereţi de formă pătrată, aşezate lateral, pe care se sprijină arcul de boltă, care susţine şi divide acoperişul naosului în două cupole de formă de calotă sferică, fără să străpungă acoperişul bisericii. Naosul este luminat de patru ferestre câte două de fiecare parte. Pardoseala bisericii este betonată.

Altarul de formă semicirculară este despărţit de Naos printr-o catapeteasmă; este luminat de o fereastră aşezata în partea de răsărit, de aceiaşi formă şi mărime ca cele din Naos. Biserica este lipsită de orice artă decorativă şi sculpturi. Catapeteasma, făcută din lemn de tei este formată din trei rânduri de icoane, sculpturi simple atât pe catapeteasma cât şi pe uşile împărăteşti. Icoanele de pe catapeteasmă sunt zugrăvite în ulei pe pânză şi datează de la zidirea bisericii.

În prezent biserica se află în reparaţii capitale.

Un al doilea hram al bisericii noastre este sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil.